Verb conjugation question?

WillisTron

後輩
Reaction score
0
I understand the concept of ru and u verbs, where with ru verbs you drop the ru and replace it with masu or masen ect, while with u verbs you replace the u with i (いきます from いく for example), but what if it's an u verb that just ends with the single syllable of u?
An example would be あう (to meet)... would I simply replace the う with い to make あいます? Or would I drop the u to make あます?
Thanks for the help, have a test in a few hours and just trying to get a good understanding of everything.

Well how about this - could someone translate "I'm going to buy meat."?
Would it be わたしわ にくを かいます。?

かいます is correct, but the topic marker "wa" is written as は.

Thank you :)
And yea, been up all night studying for the test so that slipped my mind :P

私の日本語が間違っていたら、直してくれて下さい。
この文自体が間違っています。「~~くれて下さい」とは言えません。自分で直してみてください。

また、書き直すときに、「下さい」は「ください」とカナで書きましょう。この場合漢字は使わない方がよいです。

この文自体が間違っています。「~~くれて下さい」とは言えません。自分で直してみてください。

また、書き直すときに、「下さい」は「ください」とカナで書きましょう。この場合漢字は使わない方がよいです。

ありがとうございます。書いた通りに直しておきました。しかし、漢字で書く「下さい」が好きなんです。それに、メセージを見せてから、私の大学の先生は漢字で書く「下さい」が全然間違わないと言いました。

Minor corrections.
メセージを見せてから、私の大学の先生は漢字で書く「下さい」 が全然間違わないと言いまし た。
メッセージを見せたら、私の大学の先生は漢字で書く「下さい」は全然間違っていないと言いました。

私も普段「~して下さい」と漢字を使って書くことが多 いですよ。 :)
It's more of a preference of style, I think.

私的な文章では何の問題もないです。ただ、公用文 (official documents)では補助動詞はひらがなで書くという文化庁の指針がありますから、それに準じている文書も多いです。

キ 次のような語句を,( )の中に示した例のように用いるときは,原則として, 仮名で書く。

・・・てください(問題点を話してください。)
http://www.bunka.go.jp/kokugo_nihongo/joho/kijun/sanko/koyobun/pdf/kunrei.pdf
(pdf file)

Minor corrections.
メセージを見せてから、私の大学の先生は漢字で書く「下さい」が全然間違わないと言いまし た。
セージを見せたら、私の大学の先生は漢字で書く「下さい」全然間違っていないと言いました。

私も普段「~して下さい」と漢字を使って書くことが多いですよ。 :)
It's more of a preference of style, I think.

ありがとうございます。

I usually just choose が by default for inner clauses; for some reason I always feel like it's odd to have two は in a sentence.

私的な文章では何の問題もないです。ただ、公用文 (official documents)では補助動詞はひらがなで書くという文化庁の指針がありますから、それに準じている文書も多いです。

http://www.bunka.go.jp/kokugo_nihongo/joho/kijun/sanko/koyobun/pdf/kunrei.pdf
(pdf file)

ああそうですか。でも、どうしてそうだと思いますかなあ。私にとって、「下」は特にこのような使い方で結構簡単だと思います。後で、PDFを読んで見るでしょう。

Back
Top Bottom